Virtualizáció

 

Sok esetben azért telepítünk virtualizált szervereket, hogy növelni tudjuk a rendelkezésre állási időt. Egy "fizikai" szerver meghibásodása esetén a hálózat részben vagy teljesen leáll. A szerver újratelepítése és a mentés visszaállítása alatt a munka szünetel, ami nem engedhető meg stúdiókban, call centerekben, bankokban és más kritikus esetekben.

Virtualizáció esetén több példány is fut a kérdéses szerver(ek)ből egyszerre különböző gépeken, azonos tartalommal - esetleg a biztonság kedvéért térben is távolabb egymástól. A kliensek felé egy szerver látszik. Amennyiben valamelyik fizikai gép meghibásodik, a többi gép veszi át a feladatokat addig, amíg a hiba kijavításra kerül. A gép helyreállítása után a rendszer automatikusan visszaállítja az eredeti állapotot anélkül, hogy a felhasználók bármit is észere vennének.

VWware vSphere
Három példányban virtualizált szerver, egy közös háttértárral - a középső szerver meghibásodásakor

A biztonság kedvéért érdemes redundáns vagy több háttértárat használni. A háttértár(ak)at és a szervereket redundáns 10/25/40 Gigabites hálózattal célszerű összekötni. Igény esetén szoktunk nagy rendelkezésre állású Infiniband hálózatot használni erre a célra.

A redundáns rendszer általában egy központi alkalmazás szerverből és egy SQL szerverből áll.

Elképzelhető olyan megoldás is, ahol egy fizikai gépen 4-5 virtuális számítógép fut és a felhasználók távoli asztallal egy vékony kliensről vagy régebbi számítógépről lépnek be. Tipikus alkalmazás a könyvelés és a kereskedelem.